Waarom GetApp gratis is

De top 3 transcriptiesoftware voor Nederlands

Gepubliceerd op 7-6-2022 door Niels Juist

Goede transcriptiesoftware kan organisaties een hoop tijd en geld schelen, en hun medewerkers een hoop ergernis. Hieronder hebben we de drie beste softwareproducten op een rijtje gezet om te transcriberen in het Nederlands

vrouw transcribeert Nederlandse tekst

Zeker binnen bedrijfstakken of afdelingen waar regelmatig interviews moeten worden afgenomen of notulen worden gedeeld, gaan veel betaalde uren verloren aan het uitschrijven van alle tekst. Je kunt dit uitbesteden aan transcriptiebureaus maar daar hangt vaak een fiks prijskaartje aan.

Transcriptiesoftware is gelukkig zover ontwikkeld dat organisaties die uitvoerende taak met een gerust hart kunnen automatiseren. De software herkent spraak in audio of videobestanden en zet die automatisch om in geschreven tekst. Daarmee houden  medewerkers meer tijd over voor andere taken.  .

Hieronder vind je een selectie van de beste softwareproducten volgens de gebruikersreviews. Om in deze lijst te worden opgenomen moeten de reviewscore op de website van Getapp.nl gemiddeld minimaal een 4,5 uit 5 zijn en in het Nederlands beschikbaar zijn. Onderaan dit artikel vind je de volledige methodologie die we hebben gebruikt om deze lijst samen te stellen.

Dit is op alfabetische volgorde onze top 3 transcriptiesoftware voor Nederlands:

  1.       Descript
  2.       Happy Scribe
  3.       Sonix

1.

demovideo Descript transcriptiesofware (bron)

Algemene beoordeling: 4,8 / 5
Prijs-kwaliteitverhouding: 4,7 /5
Functies: 4,6/5
Gebruiksgemak: 4,6 /5
Klantenondersteuning: 4,5/5

Descript biedt een combinatie van transcriptie en videobewerking. Gebruikers kunnen bij de transcriptie van audio of videobestanden kiezen uit verschillende mogelijkheden. Voor de gewone klussen is er de automatische transcriptietool. 

Als de tekst helemaal perfect moet zijn, kan de transcriptie tegen extra betaling worden uitbesteed aan een professional die de transcriptie persoonlijk verzorgt. In dat geval krijgen gebruikers de uitgeschreven tekst binnen 24 uur aangeleverd. 

Het platform biedt ook de mogelijkheid om geschreven tekst om te zetten naar gesproken tekst. Met de overdub-functionaliteit kunnen medewerkers tekst-naar-spraak-technologie gebruiken om automatisch voice-overs te genereren.

De tool kan worden gekoppeld aan andere software-oplossingen, zoals Evernote, Slack, Google Drive, DropBox en Box.

Talen

De software ondersteunt de transcriptie van 22 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Prijzen

De gratis proefversie biedt 3 uur transcriptie en een aantal andere mogelijkheden, zoals het editen van je video- of audiobestanden. De betaalde versie biedt tussen de 10 en 30 uur transcriptie, afhankelijk van het abonnement dat je kiest. 

2.

demovideo Happy Scribe transcriptiesoftware (bron)

Algemene Beoordeling: 4,8 / 5
Prijs-kwaliteitverhouding: 4,4 / 5
Functies: 4,6 / 5
Gebruiksgemak: 4,9 / 5
Klantenondersteuning: 4,4 / 5

Met de automatische transcriptiesoftware van Happy Scribe kun je audio of videobestanden in korte tijd omzetten naar geschreven tekst. Bedrijven hebben ook de mogelijkheid om de transcriptie aan een professional uit de besteden die de tekst persoonlijk uitschrijft. 

Gebruikers kunnen een videobestand uploaden en automatisch laten ondertitelen. Je hebt ook de mogelijkheid om een apart bestand met ondertitels te uploaden en in het videobestand te zetten. Vervolgens kun je de kleur, het font en de positie van de ondertitels aanpassen aan je voorkeur.

De software biedt de mogelijkheid om het transcript met anderen te delen in “edit-modus” waarmee je gezamenlijk aan één document kunt werken. Als je toegang tot het document wilt geven zonder dat iemand veranderingen kan aanbrengen dan kun je het bestand in de “lees-modus” delen. 

Zowel de transcripties als de videobestanden kunnen naar verschillende formats geëxporteerd worden, zoals naar Word, PDF, Final Cut of Premiere.

Talen

De software ondersteunt transcripties in 62 talen waaronder Engels, Nederlands, Frans en Duits. Daarnaast wordt een groot aantal dialecten ondersteund. De klantenondersteuning is in het Engels.

Prijzen

De proefversie biedt 10 minuten gratis transcriptie. Daarnaast is er een betaalde versie waar je betaalt per minuut.  Als je de transcriptie wilt uitbesteden aan een professional gaat de kostprijs omhoog. Die optie kan het overwegen waard zijn als je  de transcripties zo nauwkeurig mogelijk wilt hebben.

3.

demovideo Sonix transcriptiesoftware (bron)

Algemene beoordeling: 4,9 / 5
Prijs-kwaliteitverhouding: 4,8 / 5
Functies: 4,8 / 5
Gebruiksgemak: 4,9 /5
Klantenondersteuning: 4,9 / 5

De transcriptiesoftware van Sonix kan in korte tijd audio of video omzetten naar geschreven tekst. Alle woorden in de transcriptie worden door de software automatisch geïndexeerd, zodat gebruikers de tekst kunnen doorzoeken.

Deze functie helpt gebruikers om eventuele onnauwkeurigheden uit de transcriptie te halen. De transcriptie en de gesproken tekst worden gesynchroniseerd zodat je het bestand vanaf een bepaald moment kunt afspelen door op een woord te klikken. Tekstgedeelten die mogelijk nog een keer beoordeeld moeten worden markeert de tool automatisch in oranje.

Zodra er een nieuwe spreker aan het woord is, wordt dat in de transcriptie automatisch aangegeven door een nieuwe paragraaf te starten. Gebruikers kunnen vervolgens de namen van de sprekers invoeren in een drop-down-menu naast de tekst.

De software biedt ook mogelijkheid om bestaande transcripties te uploaden en te synchroniseren met de bijbehorende audio. Denk bijvoorbeeld aan transcripties die je via een bureau of met behulp van andere software hebt gemaakt.

Talen

De software ondersteunt 35 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits en Frans. 

Prijzen

Er is een proefversie waarbij je met een half uur transcriptie gratis krijgt. Daarnaast is er een betaalde versie waar een vaste prijs per uur transcriptie in rekening worden gebracht. Voor bedrijven die grote hoeveelheden tekst moeten uitschrijven is er maandelijks Premium- of Enterprise-abonnement. Daarmee krijg  je toegang tot meer services en functies.

Kies op basis van je budget en behoeften

Dit zijn de drie transcriptie-oplossingen die op onze website het beste uit de bus kwamen en Nederlands ondersteunen. Er zijn uiteraard nog veel meer tools waar je tegen betaling gebruik van kan maken. Afhankelijk van je budget en behoeften kan het de moeite waard zijn om één van de andere softwareprogramma´s te bekijken.

Hoe nu verder? Kijk eens in onze lijst met transcriptiesoftware om de juiste tool voor jou te vinden.

Methodologie

Om in aanmerking te komen voor deze lijst moest het product aan de volgende eisen voldoen:

  • De software is in het Nederlands beschikbaar
  • De software heeft minimaal 20 geverifieerde beoordelingen in de afgelopen 2 jaar (tussen mei 2020 en mei 2022) op GetApp
  • De software scoort  gemiddeld minimaal 4,5 van de 5 sterren op basis van de Getapp gebruikers reviews
  • De lijst bestaat uit de 3 softwareoplossingen de hoogste algemene score op basis van de  reviews op GetApp NL in mei 2022. De totaalscore is de algehele beoordeling van het product.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Niels is Senior Content Analyst voor GetApp Nederland. Hij schrijft over IT, software en zakelijke trends in het mkb. Hij is afgestudeerd in Journalistiek en woont in Barcelona.

Niels is Senior Content Analyst voor GetApp Nederland. Hij schrijft over IT, software en zakelijke trends in het mkb. Hij is afgestudeerd in Journalistiek en woont in Barcelona.