Waarom GetApp gratis is

De juiste software kiezen met sjabloon voor softwareselectie

Gepubliceerd op 7-12-2021 door Rahul Kumar en Quirine Storm van Leeuwen

software kiezen

Gebruik de sjabloon van GetApp voor software criteria om software te kiezen die het beste aansluit bij jouw zakelijke behoeften.

De aankoop van nieuwe software vereist heel wat tijd en inzet. Je hebt een aantal producten in gedachten maar je weet niet goed hoe je daaruit de juiste moet kiezen. Daarnaast moet je met verschillende dingen rekening houden, zoals het budget, het tijdsbestek voor implementatie, opties voor klantenondersteuning en databeveiliging. 

Het proces van softwarebeoordeling kan knap lastig zijn, dus om het je makkelijker te maken, heeft GetApp een sjabloon voor software criteria gemaakt waarmee je de producten van verschillende leveranciers kunt vergelijken zodat je er een kunt kiezen die het beste bij jouw zakelijke behoeften past. 

Factoren die meespelen bij het vergelijken van software

Onze sjabloon voor softwarebeoordeling beoordeelt de producten die je hebt geselecteerd op basis van de volgende selectiecriteria: softwarefuncties, ondersteuning met training, opties voor klantenondersteuning, omgevingsspecificaties, integraties en prijzen. Laten we eens kijken wat voor informatie je nodig hebt voor elk van deze criteria.

Softwarefuncties 

De meeste tools die voor een specifieke branche bedoeld zijn, hebben een overeenkomstige set functies. Ga na of de functies die jij nodig hebt zijn opgenomen in jouw selectie van tools. Om het je makkelijker te maken, kun je met onze sjabloon zowel essentiële als gewoon handige functies laten weergeven. Je moet ook aangeven of er aan de functies extra kosten gekoppeld zijn, zodat je een compleet beeld hebt van de kosten. 

Softwaretraining 

De vereisten voor het trainen van gebruikers verschillen afhankelijk van de complexiteit van elk softwareprogramma. Vraag bij de leverancier na welke opties voor training er zijn, zoals live en opgenomen online trainingssessies, zelfhulpmiddelen, individuele trainingen, enzovoort. Vraag ook na of de training gratis is en of ervoor betaald moet worden.

Klantenondersteuning

De opties voor klantenondersteuning verschillen per abonnementsvorm, maar meestal bestaan die uit e-mail, telefoon (24/7 of 24/5), online ticketing, live chats en een knowledge base. Let erop dat de software die je kiest de juiste ondersteuningsmiddelen biedt zodat je weet wie je moet benaderen in geval van technische problemen.

Omgevingsspecificaties 

De geselecteerde software moet geschikt zijn voor je bestaande infrastructuur en applicaties. Kies een geschikt implementatiemodel (lokaal of webgebaseerd) en kijk welke besturingssystemen worden ondersteund: Windows, Mac of Linux. Vraag ook na of de leverancier mobiele apps levert voor iOS-, Android- en Windows-apparaten. Aan de hand van deze informatie kun je een softwaresysteem selecteren waarvan de specificaties aansluiten bij je huidige technologie.

Integraties

Controleer of de geselecteerde software integreert met je bestaande systemen of op z’n minst integratie ondersteunt voor andere tools die je in gedachten hebt. Omdat integratie gepaard gaat met het delen van data tussen applicaties, is het raadzaam bij de leverancier na te vragen of er risico’s voor databeveiliging zijn. Let er ook op dat de software voldoet aan alle toepasselijke wettelijke regelingen voor databeveiliging.

Prijzen

Bekijk voor elk geselecteerd product de prijsinformatie, zoals de total cost of ownership (TCO), kosten vooraf (indien aanwezig), prijs per gebruiker, factureringsfrequentie (maandelijks, jaarlijks of eenmalig), contractduur, gemiddelde prijs voor extra kosten, informatie over kosteloze proefversies en over speciale tarieven, kortingen of promoties. 

Ga naar GetApp’s overzicht van zakelijke software om je selectie van producten nader te onderzoeken. Ons softwareoverzicht biedt uitgebreide informatie over elke vergelijkingsfactor die we hierboven hebben beschreven. Je kunt ook de gebruikersreviews lezen om te zien welke ervaring kopers hebben met de producten die je hebt geselecteerd. Je kunt ook contact opnemen met een softwareleverancier en een demo plannen om de bruikbaarheid van een product uit de eerste hand te ervaren.

Vind alle details van de geselecteerde software op GetApp

Gebruik van de sjabloon om software te vergelijken

Met de sjabloon voor software criteria van GetApp kun je de producten van meerdere leveranciers vergelijken. De sjabloon heeft speciale gedeelten voor de hierboven vermelde vergelijkingscriteria. In de gedeelten “functies” en “gewenste integraties” voer je jouw voorkeuren in – functies waar jij naar op zoek bent en niet noodzakelijkerwijs de functies die leveranciers te bieden hebben.  De overige gedeelten bevatten ja/nee-vragen of beschrijvende vragen. 

In elk gedeelte beoordeel je softwarefuncties op een schaal van 1 (zeer slecht) tot 5 (uitstekend). Wordt een vermelde functie niet door een leverancier geleverd, dan laat je het betreffende scoreveld leeg. Geef een score op basis van de gesprekken die je met leveranciers hebt gehad, demonstraties die je hebt bijgewoond en je eigen mening over de bruikbaarheid, het gebruiksgemak, de tarieven, enzovoort, van de software. 

Nadat je de afzonderlijke scores hebt ingevoerd, berekent de sjabloon automatisch de totaalscore voor elk product om het vergelijken te vergemakkelijken. Hoe hoger de score, hoe meer een product voldoet aan jouw vereisten. 

Onze sjabloon kan als een spreadsheet worden gedownload. Maak eerst een kopie van de spreadsheet voordat je gegevens gaat invullen. Wij hebben als voorbeeld een vergelijking tussen twee producten opgenomen om te illustreren hoe de sjabloon moet worden ingevuld. Als je meerdere producten wilt vergelijken, voeg je aan de sjabloon gewoon meer productvelden toe (met kopiëren en plakken).

sjabloon selectie criteria

Download GetApp’s software selectie criteria sjabloon hier

Meer weten? Bekijk ons online overzicht aan softwareoplossingen

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteurs

Rahul was Content Analyst voor GetApp.

Rahul was Content Analyst voor GetApp.


Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.