SaaS, PaaS en IaaS – Een uitleg van de verschillen tussen deze drie cloud computing services

Gepubliceerd op 4-5-2021 door Gitanjali Maria en Quirine Storm van Leeuwen

Als je de verschillen kent tussen SaaS, PaaS en IaaS, is het makkelijker de juiste cloudcomputingmodellen te kiezen voor diverse zakelijke behoeften.

Verschil tussen SaaS, Paas en Iaas

SaaS, PaaS en IaaS

Er zijn drie typen cloud computing services: Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Het verschil tussen deze modellen zit in de mate van ondersteuning, autonomie en resources.

Als IT-manager of bedrijfseigenaar wil je, afhankelijk van je behoeften, het juiste cloudservicemodel kiezen zodat taken op tijd worden voltooid, er geen dubbel werk nodig is en de kosten het budget niet te buiten gaan.

Als je niet zeker weet welk type cloudcomputingservicemodel het beste voor jou werkt, dan helpt Capterra je graag verder. In dit artikel kijken we namelijk naar de verschillen tussen SaaS, PaaS en IaaS, wat de voordelen en uitdagingen van elk servicemodel zijn en naar een aantal use cases.

1. Software-as-a-Service (SaaS)

Het SaaS-model kan worden beschouwd als het equivalent van het huren van een volledig gemeubileerd appartement waarvan het onderhoud, het beheer en de inrichting voor rekening van de verhuurder komen. Met het SaaS-model hoeft je bedrijf niet te investeren in IT-hardware of het ontwikkelen en onderhouden van software en apps. Dat wordt allemaal verzorgd door de SaaS-provider, jij betaalt alleen voor het gebruik.

Softwaretools zoals  Zoho CRM of  Salesforce waarvoor je je alleen maar hoeft aan te melden via een webbrowser, zijn voorbeelden van SaaS-apps.

SaaS software
Dashboard van de CRM-software Salesforce ( Bron)

Voordelen van SaaS

 • Makkelijk en snel te implementeren
 • Lage kosten en geen technische kennis nodig voor het gebruik ervan

Uitdagingen van SaaS

 • Beperkte aanpassingsmogelijkheden voor apps en netwerk
 • Beperkte controle op dataopslag en beveiliging, waardoor je meer risico loopt

2. Platform-as-a-Service (PaaS)

Het PaaS-model is te vergelijken met het huren van een deels ingericht appartement waarbij het beheer en onderhoud van het gebouw worden verzorgd door de eigenaar, maar jij verantwoordelijk bent voor de verdere inrichting.

Een PaaS-provider biedt je alle middelen voor het maken, testen en implementeren van je app, maar hoe jij die app ontwerpt (zoals interface en functies) moet je helemaal zelf weten. Google App Engine en Amazon Elastic Beanstalk zijn een paar voorbeelden van PaaS-oplossingen waarmee je apps kunt bouwen.

app bouwen met een PaaS platform
Stroomdiagram voor het bouwen van een app met behulp van Google App Engine (Bron)

Voordelen van PaaS

 • Optie met lage kosten voor het ontwikkelen en implementeren van apps
 • Ondersteunt aangepaste ontwikkeling van apps

Uitdagingen van PaaS

 • Niet alle PaaS-oplossingen bieden ondersteuning voor of zijn niet compatibel met de programmeertalen of webframeworks van jouw keuze
 • Problemen met databeveiliging omdat data worden gehost op servers van derden

3. Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Het IaaS-model is te vergelijken met het huren van een niet-ingericht appartement. Het appartement is van de eigenaar, maar jij bent verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de inrichting.

Een IaaS-provider levert alle hardware-elementen (opslag, netwerken, servers, virtualisatie, etc.) voor het bouwen en uitvoeren van je apps. Jij bent alleen verantwoordelijk voor het bouwen (of aanschaffen) en beheren van de apps, besturingssystemen en middleware. AWS,  Microsoft Azure en Rackspace zijn enkele voorbeelden van IaaS-platforms.

Voorbeeld van IaaS
Schermopname van Microsoft Azure ( Bron)

Voordelen van IaaS

 • Meer controle over de infrastructuur vergeleken met de andere modellen
 • Hoge schaalbaarheid en lage kosten voor infrastructuur vergeleken met lokale tools

Uitdagingen van IaaS

 • Problemen met aanpassing van oudere systemen
 • Er moeten mensen worden aangenomen of worden getraind op het gebied van beveiliging, bedrijfscontinuïteit en back-up

Het verschil tussen SaaS, PaaS en IaaS

Het voornaamste verschil tussen SaaS, PaaS en IaaS heeft te maken met de technologie-elementen die je van een cloudprovider krijgt en de elementen die je zelf moet beheren. In de tabel hieronder zie je voor welke elementen je cloudprovider verantwoordelijk is bij gebruik van elk van de cloudmodellen.

Verschillen tussen SaaS, PaaS en IaaS

Laten we de verschillende scenario’s eens onder de loep nemen en kijken welk model, of welke combinatie van modellen, het beste bij jou past.

SaaS

Je kunt kiezen voor een standaard geleverde SaaS-app, je aanmelden via internet en er meteen mee aan de slag gaan. Je bent geen tijd of mensen kwijt aan het implementeren ervan.

Hier zijn enkele scenario’s waarbij SaaS de beste keuze voor jouw organisatie is:

 • Je wilt snel een softwareoplossing en je weet niet hoe je er zelf een kunt maken.
 • Je wilt geen tijd en middelen besteden aan het maken van een app.
 • Je bent bereid maandelijks voor een abonnement te betalen (of software te huren).
 • Je zit in een andere sector dan die van softwareontwikkeling, maar je wilt wel een tool om je activiteiten te automatiseren.

Voor wie is SaaS geschikt: SaaS is met name geschikt voor startups en kleine bedrijven die vaak niet de mensen of technische expertise in huis hebben om apps te bouwen, maar wel snel willen opschalen met de hulp van technische ondersteuning. SaaS-oplossingen zijn tegenwoordig dan ook in gebruik bij veel ondernemingen omdat ze meteen ingezet kunnen worden, vanwege hun lage kosten en het geringe onderhoud dat ze vereisen.

PaaS

Met PaaS kun je je eigen apps bouwen binnen een gedefinieerd framework. Je kunt de gebruikersinterface en alle functionaliteit van de app definiëren op basis van je eigen stijl en behoeften.

Scenario’s waarin PaaS het beste werkt:

 • Je hebt een klein team van ontwikkelaars maar niet de vereiste hardware.
 • Je wilt besparen op kosten voor infrastructuur, maar wel een eigen app bouwen.
 • Je wilt zelf de interface van je app beheren, maar niet de backend.

Voor wie is PaaS geschikt: PaaS verdient in het algemeen de voorkeur van ontwikkelaars en startups die weten hoe ze apps moeten maken, maar niet over de middelen beschikken om die ook zelf te hosten. PaaS-platforms zijn alleen geschikt voor bedrijven of freelancers die ervaring hebben met de ontwikkeling en integratie van apps.

IaaS

IaaS biedt de basisinfrastructuur, maar je zult zelf moeten zorgen voor alle andere elementen.

Scenario’s waarin IaaS het beste werkt:

 • Je hebt een goede technische kennis van netwerken, servers, middleware, etc.
 • Je hebt al geïnvesteerd in besturingssystemen, middleware, etc.

Voor wie is IaaS geschikt: Met het IaaS-model hoeven startups en kleine bedrijven niet te investeren in IT-hardware. Het IaaS-model is ook prima geschikt voor grote bedrijven die flexibiliteit met hun hardware willen.

IaaS-platforms worden vaak gebruikt als aanvulling op lokale resources in een hybride cloudmodel, om zo de schaalbaarheid te verbeteren.

Werken met een combinatie van cloudservicemodellen

Je bedrijf kan ook al deze drie cloudservicemodellen  samen gebruiken. Zo zou je voor 

CRM

een standaard SaaS-product zoals 

Nimble

 of 

Salesforce

kunnen gebruiken. Maar je HR-team gebruikt misschien een eigen 

salaris-app

 die ontwikkeld is door je IT-team op Google App Engine (PaaS-platform). En tot slot kan je interne 

communicatietool

een app zijn die je IT-team gemaakt heeft op een IaaS-platform zoals Microsoft Azure.

Zo’n use case is heel goed mogelijk en is wat de meeste bedrijven gebruiken, afhankelijk van hun budget en zakelijke behoeften. In scenario’s zoals deze is de integratie tussen de tools uiterst belangrijk, waarmee rekening moet worden gehouden al vanaf het moment dat de apps worden ontwikkeld of overwogen worden voor aanschaf. In het bovenstaande geval bijvoorbeeld moet de CRM-cloudsoftware integreren met je ingebouwde berichten-app zodat mensen in de buitendienst snel en makkelijk met elkaar kunnen communiceren.

SaaS is de meestgebruikte cloud computing service

Uit  onderzoek blijktdat veruit de meeste bedrijven SaaS-apps voor een of meer bedrijfsfuncties gebruiken. Dat maakt van SaaS het meestgebruikte Individuele ondernemers, bedrijven in het mkb en zelfs grote internationals gebruiken SaaS-tools voor veel van de dagelijkse functies vanwege het gebruiksgemak, het geringe onderhoud en de schaalbaarheid.cloudmodel.

Uit onderzoek van Gartner (volledig document beschikbaar voor klanten) blijkt dat IaaS en PaaS de komende jaren minder als stand-alone diensten zullen worden aangeschaft maar steeds vaker samen worden gekocht als public cloud infrastructure and platform services (CIPS).

Als je meer SaaS-oplossingen wilt vinden die voor jouw bedrijf geschikt zijn, bekijk dan eens ons softwareoverzicht. Browse door het uitgebreide aanbod  softwareproducten in veschillende categorieën zoals samenwerkingIT-beveiliging of field service software.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.


Deel dit artikel

Over de auteurs

Gitanjali was a content analyst for GetApp.

Gitanjali was a content analyst for GetApp.


Als Content Analist bij GetApp belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij GetApp belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.