Waarom GetApp gratis is

De 4 beste online brainstormtools met een whiteboard

Gepubliceerd op 2-5-2023 door Quirine Storm van Leeuwen en Smriti Arya

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 9-3-2021

Door online te brainstormen kunnen teams die op afstand werken, samen nieuwe ideeën bespreken zonder de fysieke beperkingen van met z'n allen in dezelfde ruimte te zijn. We hebben een shortlist gemaakt van vier whiteboardapplicaties waarmee organisaties online creatieve brainstormsessies kunnen houden. 

Online brainstormtools met whiteboardfunctionaliteit 

Bij steeds meer bedrijven wordt er op afstand of hybride gewerkt. Online brainstorm- en whiteboardtools kunnen dan helpen om innovatieve ideeën uit te werken en de samenwerking tussen thuiswerkers te verbeteren. Met deze tools kunnen teams op afstand bijeenkomen, werkgerelateerde problemen oplossen en geïnformeerde beslissingen nemen.

Waarom online whiteboard tools?

In vergelijking met klassieke whiteboards in een vergaderruimte hebben online whiteboardtools een aantal voordelen. Alle teamleden kunnen er tegelijk mee aan de slag, ze kunnen opmerkingen posten en met elkaar communiceren. Ideeën kunnen worden opgeslagen, geëxporteerd en met stakeholders buiten het bedrijf worden gedeeld.

Bij veel online whiteboardtools kun je niet alleen via chat of opmerkingen communiceren, maar je kunt er ook mee videobellen. Zo kunnen teams bijvoorbeeld met dezelfde tool online meetings en workshops houden, aan projecten werken of ideeën aan klanten presenteren zonder van werkomgeving te wisselen.

Bovendien kun je online whiteboardtools integreren met bestaande teamcommunicatie software, project management tools of documentbeheer software, en efficiënt schakelen tussen uiteenlopende werkprocessen en -stappen. 

In dit artikel vind je een shortlist met vier van de beste online brainstormtools met whiteboardfunctionaliteit die in Nederland beschikbaar zijn. 

De tools staan hieronder in alfabetische volgorde. We hebben deze tools gekozen op basis van de volgende criteria. De volledige methodologie die is gebruikt, vind je onderaan het artikel.

 • De software voldoet aan de marktdefinitie van whiteboardsoftware
 • De software verschijnt op de eerste of tweede pagina met zoekmachineresultaten (SERP's - search engine results pages)
 • De software heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 20 gebruikersreviews gekregen
 • De software heeft een minimale gebruikersbeoordeling van meer dan 4/5 sterren

Ideeën verzamelen door mindmaps te maken in Miro-whiteboardsoftware
Illustratie van mindmapfunctionaliteit voor het verzamelen van ideeën in de Miro-whiteboard- en brainstormtool [bron: GetApp]
 • Algemene beoordeling: 4,5/5
 • Waar voor je geld: 4,7/5
 • Functies: 4,3/5
 • Gebruiksgemak: 4,6/5
 • Klantenservice: 4,7/5

Collaboard is online whiteboardsoftware waarmee bedrijven projecten kunnen beheren en gedistribueerde teams over ideeën en workflows kunnen brainstormen. Met de functie voor opmerkingen/notities kunnen gebruikers andere Collaboard-gebruikers vermelden en een opmerking toevoegen in het tekstvak. 

Met het digitale canvas kunnen ze met behulp van plaknotities, digitale pennen en verschillende vormen en lijnen een interactief whiteboardcanvas maken om gedachten digitaal te ordenen en met anderen te delen. En met de schets- en annotatiefuncties kunnen ze hun ideeën creatief vormgeven op het whiteboardcanvas. Tijdens een presentatie kunnen ze annotaties toevoegen aan geüploade documenten of afbeeldingen. 

Verder kunnen gebruikers documenten, afbeeldingen of mediabestanden in verschillende indelingen uploaden met de drag-and-drop functionaliteit. Er kunnen in real time stemmen en beoordelingen van deelnemers worden verzameld. Alle stakeholders die bij het project betrokken zijn, kunnen zo een score toekennen aan de ideeën die uit de brainstorm zijn voortgekomen en ideeën op basis daarvan prioriteren.

Er zijn verschillende abonnementen, van gratis tot geavanceerde en enterprise-versies. Meer informatie over de prijzen vind je op de officiële website van de tool. 

Stemmen voor de ideeën die zijn gedeeld op het whiteboard van Lucidspark 
Illustratie van de functie voor het beheren van ideeën in de Lucidspark-software [bron: GetApp]
 • Algemene beoordeling: 4,7/5
 • Waar voor je geld: 4,4/5
 • Functies: 4,5/5
 • Gebruiksgemak: 4,5/5
 • Klantenservice: 4,5/5 

Lucidspark is een online brainstorm- en whiteboardtool die gebruikers een virtuele ruimte biedt om over nieuwe ideeën te brainstormen, taken te organiseren, plannen te maken en projecten te beoordelen. Teamleden kunnen met deze tool samenwerken door in real time ideeën te bespreken met behulp van van notities/opmerkingen, een chatfunctie en vermeldingen. 

Met de schets- en annotatiefuncties kunnen gebruikers ideeën vastleggen met schetsen en notities. Je kunt plaknotities gebruiken, uit de vrije hand annoteren en verschillende sjablonen gebruiken om op het whiteboard te schetsen. 

Het digitale canvas biedt iedereen genoeg ruimte om ideeën op een virtueel whiteboard te delen. Met de drag-and-drop interface kun je creatief op het whiteboard brainstormen door vormen in verschillende stijlen naar het canvas te slepen. 

Ook met deze brainstormtool kunnen de teams ideeën beoordelen, prioriteren en groeperen. Dit is bijvoorbeeld handig om de beste en slechtste ideeën uit te filteren en samen te bepalen welke ideeën geïmplementeerd moeten worden. 

Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar, zodat je kunt kiezen wat er het beste bij de specifieke behoeften van de organisatie past. Meer informatie over de prijzen vind je op de officiële website. 

Met teamleden samenwerken op een virtueel whiteboard
Brainstormen en samenwerken met het team met Microsoft Whiteboard-software [bron: GetApp]
 •  Algemene beoordeling: 4,4/5
 • Waar voor je geld: 4,4/5
 • Functies: 4,1/5
 • Gebruiksgemak: 4,4/5
 • Klantenservice: 4,1/5 

Microsoft Whiteboard is een cloudgebaseerde brainstorm- en whiteboardtool waarmee teams ideeën kunnen visualiseren en via vergaderingen kunnen samenwerken. Om de samenwerking te bevorderen, biedt de software een digitaal canvas waarop gebruikers kunnen tekenen, afbeeldingen naartoe kunnen slepen en met anderen kunnen samenwerken om innovatieve ideeën vorm te geven. 

Er zijn verschillende schets- en annotatiefuncties. Gebruikers kunnen hun ideeën schetsen met uiteenlopende digitale pennen. Ook kunnen ze tabellen en diagrammen tekenen en annotaties toevoegen aan documenten of ideeën die tijdens de vergadering zijn gedeeld. Teams kunnen ook een opmerking/notitie voor andere teamleden toevoegen als ze iets willen delen over een idee dat is besproken. 

De tool is gratis, maar als je deze met andere apps wilt integreren, moet je er mogelijk voor betalen. Op de officiële website vind je meer informatie over de prijzen. 

Op een virtueel whiteboard met andere teamleden samenwerken 
Met andere teamleden samenwerken op een virtueel whiteboard [bron: GetApp]
 • Algemene beoordeling: 4,7/5
 • Waar voor je geld: 4,4/5
 • Functies: 4,6/5
 • Gebruiksgemak: 4,5/5
 • Klantenservice: 4,3/5 

Miro is whiteboardsoftware voor online samenwerking die speciaal is bedoeld om gedistribueerde teams samen te laten brainstormen. Nieuwe ideeën kunnen allemaal op een virtueel whiteboard worden vastgelegd met plaknotities. 

Gebruikers kunnen alle ideeën opslaan op het digitale canvas en eraan blijven doorwerken tijdens gezamenlijke online sessies. Met de schets- en annotatiefuncties kun je uit vrije hand tekenen met digitale pennen en die schetsen vervolgens veranderen in vormen, verbindingslijnen en notities. 

Gebruikers kunnen anderen vermelden in een opmerking of notitie om gedachten of ideeën te delen. Met de drag-and-drop interface kun je items vanuit een open deelvenster naar het virtuele whiteboard slepen. 

Miro heeft een stemtool om ideeën te beoordelen en prioriteren. Met emoji's en aangepaste stickers kunnen gebruikers aangeven wat ze van een idee vinden. De tool heeft een gratis versie met enkele beperkingen en betaalde versies waarvan de functionaliteit verschilt. Meer informatie over de prijzen vind je op de website.  

Op zoek naar whiteboardsoftware? Bekijk onze catalogus!


Methodologie

De software in de bovenstaande lijst staat op alfabetische volgorde. De keuze voor deze vier opties is gebaseerd op de volgende criteria:

 • Om de tools voor deze shortlist te selecteren, gebruikten we incognito Google-zoekopdrachten op 12 april 2023. Daarbij keken we welke producten bovenaan werden weergegeven voor “online brainstorming tools with whiteboard”.
 • De softwaretools die individueel op de eerste of tweede SERP werden weergegeven, werden verder geëvalueerd.
 • Vervolgens bekeken we of de producten op de shortlist voldeden aan de definitie van whiteboardsoftware: met whiteboardsoftware kunnen bedrijven op afstand of persoonlijk samenwerken op een digitaal canvas. Dit type software bevat vaak annotatietools en functionaliteit om content te delen. Whiteboardsoftware is gerelateerd aan samenwerkingssoftware en diagramsoftware.
 • Daarnaast werden de tools verder geëvalueerd op basis van de volgende criteria:
  - Samenwerkingstools, digitaal canvas en schets- en annotatietools als kernfuncties.
  - Minimaal 20 gebruikersrecensies in de afgelopen twee jaar (13 april 2021 tot 12 april 2023). (Alle producten in onze definitieve selectie hadden minstens 30 beoordelingen.)
  - Gereedschap verkrijgbaar in Nederland.
  - Gereedschappen met een gemiddelde algemene beoordeling van minimaal 4/5 sterren.
 • Uit de resterende lijst hebben we de vier tools geselecteerd met het hoogste aantal gebruikersrecensies van de afgelopen twee jaar.


In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteurs

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.


Smriti is een Content Analyst voor Canada en geeft mkb's belangrijke inzicht in software-, business- en technologische trends.

Smriti is een Content Analyst voor Canada en geeft mkb's belangrijke inzicht in software-, business- en technologische trends.