3 gratis en open source remote desktop tools om computer over te nemen op afstand

Gepubliceerd op 2-12-2020 door Ankita Singh en Quirine Storm van Leeuwen

computer overnemen op afstand

Met deze drie gratis remote desktop tools kan je IT-team de computer van medewerkers overnemen op afstand om technische problemen op te lossen.

Stel dat een van je medewerkers op zakenreis is of thuis werkt en te maken krijgt met een onverwacht technisch probleem met de laptop van het werk. Moet die medewerker dan een externe leverancier laten komen om het probleem te verhelpen? Het antwoord is: zeker niet! Omdat bedrijfsapparaten vertrouwelijke zakelijke gegevens bevatten, mag geen enkele externe partij daar toegang tot hebben.

In dergelijke situaties kun je vertrouwen op software voor remote desktop. Hiermee wordt een veilige verbinding naar een remote desktop, ofwel extern bureaublad, ingesteld zodat je IT-team het systeem van een medewerker op afstand kan openen en ondersteuning kan geven om problemen op te lossen. IT-teams kunnen met de software ook applicaties installeren of bijwerken en bestanden overbrengen tussen de verbonden systemen. Uiteraard kan de software ook worden gebruikt om op afstand technische ondersteuning te bieden aan je klanten of zakelijke partners.

3 gratis en open source remote desktop tools om computer over te nemen op afstand

Als je op zoek bent naar software om een desktopverbinding te maken op afstand,  maar niet goed weet waar je moet beginnen, kijk dan eens naar deze drie gratis open source tools.

Deze lijst is samengesteld op basis van een zoekopdracht in Google naar gratis en open source desktop software. De drie beschreven tools hebben allemaal een zelfstandige, gratis module waarmee je direct kunt beginnen. Mocht je meer functionaliteit nodig hebben, dan kun je altijd kiezen voor een upgrade. Onder aan dit artikel vind je alle informatie over onze methodologie voor productselectie.

gratis en open source desktop tools voor externe toegang tot computers

1. Remote Utilities

Remote Utilities is een lokaal te installeren tool voor externe toegang. Enkele belangrijke functies zijn het delen van bestanden, realtime chatten, afdrukken op afstand, delen van het bureaublad en opnemen van sessies.

Met de gratis licentie kunnen gebruikers 10 externe computers (hosts) opnemen in het adresboek van de beheerdersmodule. De gratis licentie is beschikbaar voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden. Gebruikers moeten een online formulier invullen om de gratis licentiecode aan te vragen, die naar hun e-mailadres wordt gestuurd.

ondersteuning-op-afstand
Toegang tot een externe computer via de beheerdersmodule van Remote Utilities (bron)

Belangrijkste kenmerken van de tool:

 • Het beheerderssysteem kan met meerdere hostsystemen tegelijk verbinding maken. Omdat wachtwoorden voor toegang kunnen worden opgeslagen, kunnen beheerders sessies starten zonder dat het wachtwoord telkens opnieuw moet worden ingevoerd.
 • Beheerders kunnen ping-opdrachten sturen om te controleren of een specifieke externe computer bereikbaar is, dat wil zeggen, via het netwerk. Ping-opdrachten kunnen automatisch of handmatig worden uitgevoerd.
 • Biedt een versleuteld kanaal om bestanden te kopiëren of verplaatsen tussen de verbonden systemen.
 • Ondersteunt afdrukken op afstand, zodat gebruikers een extern document kunnen afdrukken op een lokale printer.
 • Gebruikers kunnen rapporten genereren over de hardwareprestaties, softwarelicenties, sterkte van de beveiliging, enzovoort, van de hostsystemen.
 • Gebruikers kunnen video’s met hoge resolutie van externe sessies vastleggen voor later gebruik en auditingdoeleinden.

Upgradeprijzen: De betaalde licentie begint vanaf $ 29 (rond de €24) per eindpunt.

Ondersteuning: Een bibliotheek met documenten, een online portal voor klanten, een knowledge base met artikelen en gebruikersforums.

Veelgestelde vragen: Kan de software worden gebruikt op Mac- en Linux-systemen en op mobiele Android- en iOS-apparaten?

Antwoord: Jazeker. De bètaversie van de Remote Utilities Viewer kan worden gedownload op Mac- en Linux-systemen. De software is ook te gebruiken op Android- en iOS-apparaten.

Meer informatie

2. TightVNC

TightVNC is een open source oplossing voor het bedienen, monitoren en repareren van computers op afstand. Enkele belangrijke functies zijn het delen van bestanden en schermen, ondersteuning voor videomirroring en toegang tot meerdere externe monitoren.

De broncode van TightVNC is gratis te downloaden en kan worden gebruikt voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. De software werkt met verificatie op basis van wachtwoorden zodat gebruikers veilig verbinding kunnen maken met elk extern apparaat.

externe toegang bureaublad tight VNC
Verificatie op basis van wachtwoorden in TightVNC (bron)

Belangrijkste kenmerken van de tool:

 • Gebruikers kunnen bestanden vanuit hun lokale systeem uploaden naar de server van TightVNC en vice versa.
 • Windows- en Java-gebruikers kunnen het externe bureaublad aanpassen voor kleinere schermen. Gebruikers kunnen voor een betere weergave ook inzoomen op het externe scherm.
 • De tool werkt met twee wachtwoorden: een voor volledige toegang en een voor alleen-lezen toegang. Afhankelijk van het ingevoerde wachtwoord worden acties van het externe toetsenbord en de externe muis in- of uitgeschakeld.
 • Ondersteuning voor het stuurprogramma DFMirage, dat gebaseerd is op geavanceerde technologie voor videomirroring voor externe toegang, om schermupdates te detecteren en pixelgegevens op te halen.

Upgradeprijzen: Niet van toepassing. Dit is open source software.

Ondersteuning: Een bibliotheek met documenten en veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen: Zijn er versies voor Android en iOS?

Antwoord: Jazeker. TightVNC biedt toegang tot een extern bureaublad via zowel Android- als iOS-apps.

Meer informatie

3. UltraVNC

UltraVNC is een open source oplossing voor toegang tot externe bureaubladen met functies zoals het delen van schermen, toegang tot externe pc’s, chatten en bestandsoverdracht.

De software maakt gebruik van VNC (Virtual Network Computing), een RFB-protocol Remote FrameBuffer, om sessies naar externe bureaubladen op te zetten en te beheren. Gebruikers kunnen het beheerderssysteem (viewer) verbinden met meerdere externe hostsystemen (servers).

vebinding met computer maken op afstand met Ultra VNC
Venster van viewer-computer in UltraVNC (bron)

Belangrijkste kenmerken van de tool:

 • Optionele DSM-versleuteling (DiskStation Manager) die alle communicatie tussen de viewer en serversystemen beveiligt.
 • Gebruikers kunnen zowel bestanden als mappen overdragen tussen externe systemen die met elkaar verbonden zijn.
 • Een chattool met intuïtieve grafische gebruikersinterface (GUI) zorgt voor handige en snelle communicatie tussen de viewer en serversystemen.

Upgradeprijzen: Niet van toepassing. Dit is open source software.

Ondersteuning: Een bibliotheek met documenten en een forum voor gebruikers.

Veelgestelde vragen: Is de software te gebruiken op een mobiel apparaat?

Antwoord: UltraVNC is alleen geschikt voor Windows-pc’s en biedt geen mobiele apps voor iOS of Android.

Meer informatie

Dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een remote desktop applicatie

Je beschikt nu over aardig wat details van deze drie gratis open source tools voor externe bureaubladtoegang. De volgende stap is de tool kiezen die het beste voor jouw bedrijf is. Houd rekening met het volgende bij het maken van je keuze:

 • De tool moet makkelijk in gebruik zijn. Je wilt niet dat je team eerst allerlei ingewikkelde instellingen moet definiëren om een externe sessie te kunnen opzetten.
 • Let erop dat alle functies die je nodig hebt in de gratis versie beschikbaar zijn.
 • Ga na of de gratis versie van de tool voldoende beveiligd is. Kies voor een remote desktop app die een stabiele en veilige verbinding biedt tussen de viewer en hostsystemen.
 • Ga naar het softwareoverzicht met remote desktop software van GetApp om gebruikersreviews te lezen van de door jou geselecteerde tool en vergelijk de tool met andere goed beoordeelde oplossingen voor het overnemen van computers op afstand.
Wil je meer weten? Bekijk dan onze online catalogus met een uitgebreid aanbod aan remote desktop software.

Methodologie van de productselectie

We hebben gezocht naar populaire producten voor “opensource- en gratis software voor remote desktop” via de incognitomodus van Google op 13 juli 2020. Producten die tijdens het zoeken afzonderlijk op de eerste SERP-pagina of ten minste twee keer in overzichten van derden werden weergegeven, kwamen in aanmerking voor verder onderzoek.

De in aanmerking komende producten werden beoordeeld aan de hand van de definitie van software voor remote desktop: Software voor remote desktop biedt medewerkers toegang tot hun bestanden en applicaties op meerdere servers en ondersteunt IT-afdelingen met technologie om problemen op afstand op te lossen.

De tools werden verder beoordeeld op de aanwezigheid van een zelfstandige gratis module waarvoor niet hoeft worden betaald na een beperkte periode of het bereiken van gebruikslimieten. 

Tools die aan alle bovenstaande criteria voldeden, werden voor dit artikel geselecteerd.


In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.


Deel dit artikel

Over de auteur

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.