6 populaire video recruitment tools voor succesvol onboarding van medewerkers op afstand

Gepubliceerd op 17-7-2020 door Quirine Storm van Leeuwen

Sollicitatiegesprekken per video zijn handig voor zowel recruiters als sollicitanten. Bekijk om te beginnen eens de top 6 tools video recruitment tools die verkrijgbaar zijn.

video recruitment tools

Sollicitatiegesprekken per video bieden een effectieve manier om sollicitanten op afstand te screenen. Deze aanpak bespaart recruiters niet alleen kosten en tijd, maar geeft zowel recruiters als sollicitanten meer flexibiliteit.

Vanwege de coronapandemie zijn sollicitatiegesprekken per video nu relevanter dan ooit. Nu voor vele landen maatregelen gelden voor afstand houden, is het een goed oplossing voor recruiters om sollicitatiegesprekken via video en de webcam te laten verlopen.

Het selecteren van een video recruitment tool voor het voeren van sollicitatiegesprekken is echter geen sinecure vanwege het grote aantal producten in de markt. Dus om recruiters al dat werk te besparen, hebben we een lijst met de top 6 tools samengesteld.

Wat bedoelen we precies met de “populaire”?

De tools op deze lijst hebben op z’n minst de basis functionaliteiten van video interview software, d..w.z live interviewing en beoordeling/scoring van vaardigheden.  Als je meer wilt weten over de manier waarop we deze tools hebben geselecteerd, kijk dan eens naar onze selectiemethodologie onder aan dit artikel. Dit zijn de 6 video recruitment tools die we in dit artikel zullen bespreken (in alfabetische volgorde):

 • AON-vidAssess
 • Cammio
 • HireVue
 • Interviewstream
 • Sonru
 • Spark Hire

De top 6 video recruitment tools

AON- vidAssess

VidAssess is een video interview management programma dat bedrijven helpt bij het afnemen van videosollicitatiegesprekken via desktop, mobiele telefoon, laptops of tablets. Het systeem is gebaseerd op een vragenlijst die competenties meet. Je kunt zelf de vragen samenstellen of gebruik maken van een vooraf ontworpen vragenlijsten met meer dan 600 vragen, afgestemd op verschillende functies en verantwoordelijkheidsniveau’s.

Kandidaten kunnen zelf bepalen wanneer ze het geautomatiseerde interview willen afnemen en hun gesprek opnemen of zelfs her-opnemen als je die optie wilt bieden. De tool kan aan de eigen merkidentiteit worden aangepast met logo’s, kleuren, bewoording en formaat

VidAssess biedt niet alleen de mogelijkheid tot het afnemen van video interviews, maar ook tot het beoordelen van de vaardigheden van kandidaten en het meten van hun persoonlijkheid op basis van de persoonlijkheidsvragenlijst of op basis van AI en het ADEPT-15 persoonlijkheidsbeoordelingsmodel. Het programma filtert automatisch ongeschikte kandidaten uit en genereert een uitgebreid rapport over eventueel geschikte kandidaten.

Video recruitment tool Aon-Vidassess
Rapport over de kandidaat op basis van ADEPT-15 pesoonlijkheidsscore (bron)

Unieke functie: AI-assessment

Vidassess makt gebruik van AI om video interviews te analyseren. Andre aanbieders op deze lijst zeten ook AI in, maar Aon is heel transparatn over de werking ervan. Het AI-systeem maakt een transcipt (met Natural Language Processing (NPL)) van wat de kandidaat zegt. Vervolgens scant het de tekst op zinnen en woorden die verbonden worden aan bepaalde karaktertrekken. Er zijn positieve en negatieve indicatoren voor elke karaktertrek. Zo ontstaat er automatisch een rapport over de kandidaat. De recruiter kan de scores altijd nog aanpassen op basis van zijn eigen beoordelingen. Zo werken het AI-systeem en de recruiter samen.

Beordelen van kandidaten via AI
Transcript van interview waarop AI-assessment wordt toegepast (bron)

Er zijn nog geen reviews van VidAssess op GetApp, maar de voordelen die Vidassess zelf belicht op hun site zijn:

 • Het verminderen van bias en het vergroten van de diversiteit binnen een organisatie doordat de tool alleen vaardigheden en werk gerelateerde aspecten evalueert. De recruiters kunnen bovendien alle resultaten zelf aanpassen.
 • Het uitvoeren en beoordelen van sollicitatiegesprekken is sneller en eenvoudig doordat er geen planning meer aan te pas komt (kandidaten kunnen kiezen zelf wanneer ze het doen en er wordt automatisch een rapport gegenereerd).
 • Het systeem kan gekoppeld worden aan meerdere ATS-systemen van derden.

Meer informatie

Cammio

Cammio is een cloudgebaseerd video recruitment platform van Nederlandse bodem met filialen in Europa, Azië en de VS dat recentelijk is overgenomen door Stepstone Group, een groot Europees online job board platform. Randstad en Aegon zijn bijvoorbeeld klant van Cammio.

Cammio biedt verschillende video-oplossingen ter ondersteuning van het sollicitatieproces voor zowel kandidaten als recruiters. Recruiters kunnen persoonlijke of groeps face-to-face sollicitaties met de webcam afnemen in het speciaal daarvoor ontwikkelde recruitment systeem. Je kunt er afspraken mee inplannen, scripts in opstellen en notities in maken. Videogesprekken kunnen worden opgenomen om achteraf opnieuw te worden afgeluisterd. Met het smart hiring algoritme wordt de scoring van kandidaten gefaciliteerd.

Live video sollicitatiegesprek afnemen
Live video interview afnemen in het systeem van Cammio (bron)

Recruiters kunnen met Cammio ook videovacatures maken. In plaats van een vacature die de functie beschrijft met tekst kun je een video gebruiken om de betrokkenheid van kandidaten te vergroten. Kandidaten kunnen met Cammio een video pitch maken als sollicitatiebrief. Daarnaast heeft de tool functionaliteiten voor smart planning van sollicitatiegesprekken: een geautomatiseerde manier van plannen van live interviews waarmee recruiters tijd besparen.

Unieke functie: Cammio-API

Cammio kan gemakkelijk met andere recruitment software worden geïntegreerd met de daarvoor ontwikkelde API.

Er zijn nog geen reviews van Cammio op GetApp, maar de voordelen die Cammio zelf belicht op hun site zijn:

 • Video-interviews geven kandidaten de kans om meer van zichzelf te laten zien dan alleen hun ervaring en opleiding, wat deuren opent voor gekwalificeerde, maar vaak over het hoofd geziene kandidaten.
 • Je kunt met meer kandidaten tegelijk aan de slag
 • Verbeterde planning, je bespaart tijd en geld
 • Eerlijker proces

Meer informatie

HireVue

HireVue is een video recruitment systeem dat erop gericht is om het wervingsproces te versnellen, de ervaringen van kandidaten en werknemers te verbeteren en teams te trainen en te coachen.

Met HireVue Pre-Hire Assessment kunnen recruiters kandidaten laten voorselecteren door video, AI en opdrachten op spelbasis te combineren. Recruitment teams krijgen hiermee inzicht in de werkstijl van een kandidaat, in de omgang met andere mensen, persoonlijkheid en algemene cognitieve vaardigheden.

video interview HireVue
Rapportage van sollicitatiegesprekken met HireVue (bron)

Met de HireVue video interview functie kunnen er live video sollicitaties worden afgenomen en opgenomen. Het platform kan aan de branding van je merk worden aangepast. De software automatiseert ook het plannen van interviews wat recruiters veel tijd bespaart.

De psychometrische test op spelbasis kan ingezet worden tijdens de voorselectie maar ook voor interne functiewijzigingen en om leiderschap potentieel te ontdekken. Het spelaspect maakt het voor kandidaten een aantrekkelijkere ervaring dan een traditionele test.

Unieke functie: test voor IT’ers

HireVue heeft een speciale test voor het vinden van de meest geschikte technische profielen. In deze test worden kandidaten coderingsuitdagingen voorgelegd, gecombineerd met video interviews en een beoordeling op basis van AI.

Wat gebruikers beviel

 • Handige tool voor volume recruitment
 • Bespaart tijd
 • Gebruiksvriendelijk en makkelijk toegankelijk zowel voor kandidaten als recruiters

Wat gebruikers graag zouden willen zien

 • Minder haperingen in beeld en geluid tijdens sollicitatiegesprekken
 • Toestaan van Excel uploads

Meer informatie

Interviewstream

Interviewstream is een cloudoplossing waarmee gebruikers live en opgenomen sollicitatiegesprekken kunnen voeren. Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn een builder voor sollicitatiegesprekken, geautomatiseerde planning, een bibliotheek met vragen en voorbeelden van sollicitatiegesprekken.

video recruitment planner
Geautomatiseerde planner voor sollicitatiegesprekken in interviewstream (bron)

Met de builder kunnen recruiters speciale richtlijnen voor sollicitatiegesprekken opstellen met specifieke vragen voor sectoren, functies en bedrijfsprocessen. Deze vragen zorgen voor consistentie en kwaliteit van het sollicitatieproces doordat recruiters de juiste informatie kunnen verzamelen.

We hebben gebruikersreviews van een aantal tools geanalyseerd om erachter te komen wat kopers beviel aan het product en wat ze vonden dat beter zou kunnen. Dit zijn onze bevindingen.

Unieke functie: Planner voor sollicitatiegesprekken

interviewstream heeft een geautomatiseerde planner voor sollicitatiegesprekken met behulp waarvan geselecteerde kandidaten de kalender van de recruiter kunnen zien en een datum en tijd kunnen kiezen die hen het beste uitkomt. Het geplande sollicitatiegesprek wordt dan opgenomen in de kalender van zowel het recruitmentteam als de sollicitant, zodat er niet heen en weer hoeft te worden geschoven bij het plannen van het gesprek.

Wat gebruikers beviel

 • Personalisatie van kandidaten voor sollicitatiegesprekken volgens de open toewijzing.
 • De mogelijkheid om sollicitanten te beoordelen aan de hand van een uniforme beoordelingsschaal.

Wat gebruikers graag zouden willen zien

 • Minder haperingen in beeld en geluid bij opgenomen sollicitatiegesprekken.
 • Live video’s zonder vertragingen.

Meer informatie

Sonru

Sonru is een cloudgebaseerde video interview management systeem waarmee je kandidaten kan screenen met geautomatiseerde video interviews tijdens de voorselectie op desktop en mobiele telefoon. Face-to-face interviews kunnen vervolgens met de voorgeselecteerde kandidaten worden gehouden waardoor recruiters veel tijd besparen. De interviewer stelt de vragen op op basis van de rol, de competentie en de culturele fit van je organisatie en bepaalt de maximale lees- en antwoordtijden voor elke vraag. Kandidaten kunnen het interview op elke gewenste tijd afnemen. Sonru is in het Nederlands beschikbaar en met hun API kan Sonru aan elk ATS-systeem gekoppeld worden.

De video’s zijn versleuteld en de data wordt in ISO 127001 gecertificeerde data centers bewaard.

Video interview software
Geautomatiseerd interview in Sonru (bron)

Unieke functie: Klantenservice

Sonru heeft een wereldwijde klantenservice die 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar ondersteuning biedt aan kandidaten en recruiters.

Uit de gebruikersreviews van Sonru bleek dat zakelijke gebruikers positief waren over:

Wat gebruikers beviel

 • Dat je de maximale maximale lees- en antwoordtijden kunt bepalen.
 • De extra 2 minuten spraaktijd voor kandidaten na afloop van het geautomatiseerde interview.

Wat gebruikers graag zouden willen zien

 • De vindbaarheid van alle opties en settings in de tool.

Meer informatie

 Spark Hire

Spark Hire is een cloudoplossing waarmee kandidaten virtueel kunnen worden gescreend. Deze video recruitment tool ondersteunt live en opgenomen sollicitatiegesprekken, evenals sollicitatiegesprekken met een panel, en biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor recruiters.

Onboarding op afstand
Eenrichtings sollicitatiegesprek in Spark Hire (bron)

Recruiters kunnen naar wens verschillende aspecten van het videosollicitatieproces aanpassen. Ze kunnen zaken instellen zoals de lengte van het gesprek, responstijd van de sollicitant en een limiet voor opnieuw opnemen. Bovendien kunnen recruiters en aanwervende managers dankzij de tool beter samenwerken door opmerkingen over sollicitatievideo’s uit te wisselen.

We hebben gebruikersreviews van Spark Hire geanalyseerd om erachter te komen wat kopers beviel aan het product en wat ze vonden dat beter zou kunnen. Dit zijn onze bevindingen.

Unieke functie: Integratie met veel volgsystemen voor sollicitanten

SparkHire kan worden geïntegreerd met meer dan 30 volgsystemen voor sollicitanten, zoals iCIMSZoho en JazzHR. De integraties zijn kosteloos en maken het sollicitatieproces sneller.

Wat gebruikers beviel

  • Betalende gebruikers kunnen hun abonnement uitzetten tijdens maanden waarin er weinig of geen sollicitatiegesprekken plaatsvinden.
  • Uitgebreide integratiemogelijkheden met tal van volgsystemen voor sollicitanten.

Wat gebruikers graag zouden willen zien

 • De mogelijkheid om CV’s te koppelen aan sollicitatiegesprekken per video.
 • Minder bugs en haperingen.

Meer informatie

Volgende stappen

Zodra je een algemeen idee hebt van deze producten en hun functies, zijn er nog enkele stappen nodig om de juiste tool te vinden. Het gaat om de volgende stappen:

 • Doe onderzoek naar de leverancier:Het is belangrijk om onderzoek te doen naar leveranciers om een idee te krijgen van hun positie in de markt, de verleende services en de bedrijfsvoering. Daarvoor kun je kijken naar hoeveel klanten ze bedienen, de landen waarin ze actief zijn en het aantal jaren dat ze werkzaam zijn in de sector. Bekijk ook reviews over leveranciers op websites van derden zoals die van ons of bekijk de casestudy’s op de website van de leveranciers zelf.
 • Praat met de leverancier:Het helpt om met de leverancier in gesprek te gaan voordat je een definitieve keuze maakt. Dat biedt je de kans om meer te weten te komen over nieuwe functies die nog niet op de website worden vermeld. Je kunt ook een productdemo aanvragen of informatie krijgen over nieuwe aanpassingen die beschikbaar zijn. En als je wilt weten of de tool voldoet aan voor jou unieke vereisten of geschikt is voor integratie met producten van derden, kun je dat ook met de leverancier bespreken.

Methodologie:

In dit artikel staan de 6 populairste video recruitment tools gebaseerd op de volgende criteria:

 • De tools ranken op positie 1-6 in Google SERP op 22 juni 2020 op zoekwoord video interview systeem.
 • De tools hebben op z’n minst de basis functionaliteiten van video interview software:
  • Live interviewing
  • Skill assessment/scoring
 • De tools zijn AVG-compliant

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.


Deel dit artikel