Waarom GetApp gratis is

Regtech: de financiële sector ontgroeid

Gepubliceerd op 25-2-2020 door Rick Coeckelbergs

Regtech is een begrip dat we vandaag vooral linken aan grote bedrijven uit de financiële dienstverlening. Daarbuiten is het weinig bekend. Toch moet de potentiële impact van Regtech voor middelgrote en kleine bedrijven uit niet-financiële sectoren niet onderschat worden.

Regtech voor niet-financiële bedrijven

Regtech: niet enkel voor banken

MKB’s hebben allen 2 dingen gemeen: (a) ze zijn onderhevig aan allerhande wetgeving, de ene al meer dan de andere en (b) zelden heeft een MKB als bestaansreden om aan deze wetgevingen te voldoen.

Er zijn verplichtingen rond identificatie van de eigenaren, de verplichtingen van allerlei financiële, fiscale en andere rapporteringen. Er zijn de sectorspecifieke verplichtingen, die in sectoren als de financiële sector, in voeding of gezondheidszorg zwaarder zijn dan in sommige andere sectoren.

Deze wetgevingen zijn een noodzakelijk kwaad, essentieel om te kunnen deelnemen aan het economische leven. Begrijp me niet verkeerd: het heeft zeker zijn nut, dus het hoort er nu eenmaal bij. Het is dus van belang om met zo weinig mogelijk inspanningen te voldoen aan deze regulering.

Wat is Regtech?

Met verbeteringen de voorbije jaren in toepassingen binnen artificiële intelligentie, machine learning en data mining is een nieuwe discipline ontstaan met als enige doel om inspanningen rond regulering zo laag mogelijk te houden. Regtech is de naam. Regtech is een verzamelnaam voor alle bedrijven die software ontwikkelen om andere bedrijven te helpen aan de nieuwste reguleringen te voldoen met een minimum aan tijd en energie.

Hun bestaansreden en hun inkomstenmodel is om hun klanten zoveel mogelijk moeite te besparen om in lijn te blijven met de wettelijke verplichtingen waar je bedrijf aan onderhevig is.

Automatische opvolging nieuwe wetgeving

Via de juiste partnerships kan je je opnieuw bezighouden met essentie: meerwaarde creëren. Gedaan is de tijd dat personeel moet aangeworven worden om nieuwe wetten en regelgevingen op te volgen. Via machine learning en natural language processing doet de computer de analyses, bezorgen deze bedrijven je een samenvatting van de laatste nieuwigheden of worden wijzingen automatisch geïmplementeerd. Contracten opstellen en nalezen? Dat kan allemaal in een oogwenk.

Bedrijven als Clausematch nemen de opvolging van nieuwe wetgeving gewoon over, en met de juiste implementatie zorgen ze er ook nog eens voor dat je compliant blijft, met de juist documentatie voor personeel en toezichthouder. Op die manier bespaar je tijd voor waardecreatie in je bedrijf en kunnen mensen zich met meer creatieve en strategische taken bezighouden.

Snellere en digitale identificatie

Identificatie van UBO (ultimate beneficiairy owner) of zelfs gewoon van klanten kan steeds eenvoudiger. Ook hier spelen Regtech bedrijven een belangrijke rol. Zij kennen de laatste standaarden en weten hoe ze de nieuwste technologie optimaal moeten inzetten om je het leven zo eenvoudig mogelijk te maken.

Een recente Europese wetgeving EIDAS (Electronic IDentification Authentication and trust Services) heeft een nieuwe golf van innovatie in gang gezet. Deze wetgeving betekende een stroomlijning van identificatieverplichtingen op het continent. Omdat een markt niet langer gebonden is aan nationale wetgeving, kan veel meer schaalvoordeel gehaald worden, wat dit soort oplossingen aantrekkelijk maakt om in te innoveren. Bedrijven als iDIN, Signicat, Scrive and Belgian Mobile ID spelen hier handig op in. Deze bedrijven bieden oplossingen aan om online identificatie eenvoudiger te maken, of om documenten en contracten digitaal te ondertekenen. Elk bedrijf dat regelmatig contracten moet ondertekenen of laten ondertekenen heeft hier baat bij.

Binnen dit domein zie je ook steeds meer dat blockchain initiatieven het licht zien. Begin januari 2020 maakte Belgische Isabel Groep bekend dat ze samenwerken met alle 4 grootbanken aan Kube, een nieuw initiatief dat verificatie en beheer van professionele identiteiten eenvoudiger maakt. Concreet betekent dit in het UBO-proces dat een bedrijf nog slechts bij 1 financiële instelling zich zal moeten identificeren, ook al is dat bedrijf een klant bij verschillende instellingen. De gegevens worden dan via Kube onderling verdeeld waar nodig.

Beter en automatisch risicobeheer

Van klantenrisico, betalingsrisico tot marktrisico, controle van nieuwe leveranciers en kredietrisico’s: er is geen risico dat deze bedrijven met de juiste data niet kunnen inschatten. De tijd die je spaart door de analyses te automatiseren en volop in te zetten op de conclusies van deze automatische analyses is mooi meegenomen.

Dat brengt ons bij de derde belangrijke pijler waar Regtech bedrijven op inzetten: risicobeheer. Bedrijven in deze categorie dienen verschillende klanten en dus kunnen ze ook terugvallen op een veel grotere poel van geaggregeerde data die na analyse tot veel betere resultaten leidt.

Daarnaast zijn zij dikwijls gespecialiseerd in het scannen van het hele internet om zo, als eerste, het laatste nieuws te detecteren. Het Nederlandse bedrijf Owlin is er hierin bijvoorbeeld gespecialiseerd. Hun analyses laten je toe om als eerste op de hoogte te zijn van wat er leeft in de markt, zodat jij hier sneller op kan inspelen.

Automatische rapporteringen aan de regulator

Dankzij standaardisatie van gegevens een slimme interpretatie ervan kunnen rapporteringen aan toezichthouders steeds meer geautomatiseerd worden. ERP-pakketten bieden hier steeds meer geïntegreerde oplossingen om jou het werk eenvoudiger te maken.

Steeds meer toepassingen gebruiken ook blockchain technologie om bijvoorbeeld de volledige waardeketen van goederen te traceren en te documenteren. Van de diamantsector en de voedingsindustrie tot de kledings- en verpakkingsindustrie testen ermee. Dankzij de blokchain technologie ontstaat er zekerheid dat de gedetecteerde gegevens correct zijn en niet gewijzigd kunnen worden en digitaal beschikbaar zijn. Op die manier ontstaat er een groter vertrouwen in de hele waardeketen en kan de administratie tot een minimum beperkt worden.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat Regtech de financiële wereld ontgroeid is. Voor de meerwaardezoeker onder de ondernemers zal de verdere ontwikkeling van technologie binnen deze industrie een enorme verrijking worden. Bloomberg communiceerde in augustus 2019 dat de Regtech markt tegen 2025 zal groeien naar 55 miljard USD. Het mag dan ook duidelijk staat dat we vandaag slechts aan de start staan van een industrie die de komende jaren alsmaar belangrijker wordt.


Over de auteur:

Rik Coeckelbergs is de oprichter en de algemeen directeur van The Banking Scene, een informele Benelux netwerkorganisatie voor bankiers. In een verder verleden werkte hij bij Colruyt als Business Controller, bij Clear2Pay als Payments en Management Consultant, bij KBC als Applicatiebeheerder en als Senior Product Manager Daily Banking bij de bpost bank. Met een unieke mix van jaren ervaring in zowel Finance, Strategy en Marketing kan Rik vandaag de huidige trends in een zeer brede context zien en waar nodig nuanceren. Zijn LinkedIn groep Innovation In Payments heeft 25.000 leden wereldwijd.


In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.